Ağaç Motorları

Ağaç motoru bakımının incelikleri

Ağaç motorları ya da motorlu hızarlar, markalarına göre farklı özelliklere sahip olsalar da, genel olarak benzinli küçük motorlara sahiptir. Hem motor kullanılıyor olması ve hem de kullanılan şartların tozlu, kirli ve zorlu koşullar olması, bu motorların periyodik olarak bakımlarının yapılmasını zorunlu kılar. Yanı sıra 4° C altındaki sıcaklıklar da bu motorların yağlarının donmaması için ek özelliklere sahip olması gerektiği unutulmamalıdır. Düşük sıcaklık şartlarında kullanılması için özel olarak üretilmiş olsalar da, ağaç motorları bu şartlarda daha fazla bakıma ihtiyaç duyarlar.
Genellikle kullanma kılavuzları aracılığıyla, bakımların nasıl ve hangi zaman dilimlerinde yapılması gerektiği kullanıcıya aktarılır. Farklı markaların sökme takma sistemlerinin farklı olması, bakım sırasında karışıklığa yol açabilir. Ancak ağaç motorlarının bakımlarını yapabilmek için, az da olsa teknik bilgiye sahip olunması gereklidir. Eğer teknik bilginizin yeterli olduğuna inanmıyorsanız, mutlaka bir uzmanına danışmanız veya başvurmanız en yerinde yaklaşım olacaktır.
Buji Kontrolü Önemlidir
Ağaç motorlarının sürekli kullanılması, tersi olarak uzun süreli bekleyişler yapılması, tozlu ortamlarda yoğun kullanılması gibi durumlar, özellikle karbüratör ve bujiler üzerinde çeşitli olumsuz etkiler oluşturur. Bu sebeple öncelikle bujinin sökülüp temizlenmesi, makinenizin performansında önemli artışların yaşanmasını sağlayacak bir etken olacaktır. Bujinin sökülmesinin ardından, varsa üzerinde ki yağ, kir, kurum titizlikle temizlenmelidir. Buji de herhangi bir çatlak olması veya yeterince temizlenemiyor olması durumunda, mutlaka değiştirmeniz önemlidir. Buji kablosunda oluşmuş bir yıpranma veya ezilme olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Bujilerin ardından karbüratör temizliğinin yapılması gereklidir. Buji ve karbüratör temizliği, motorun daha verimli çalışması için çok önemlidir. Karlı ve soğuk havalarda kullanılan ağaç motorları için ek önlemler alınması zorunludur. Cihazın kullanım sırasında, dişlilerin yağlanması rutin ve gerekli bir durumdur. Ancak soğuk havalarda bu yağın toz ve kirlerle karışarak donması sonucunda, dişlilerin çalışmaması, performans düşüklüğü gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle dişlilerde bulunan yağın, donup donmadığı sürekli kontrol edilmelidir. Soğuk hava koşullarına uygun olarak tasarlanmış ürünlerin seçilmesi ve kullanma kılavuzunda belirtilen bakımlarının periyodik olarak yapılması çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir